Privatlån för handpenning

 

Privatlån för handpenning

För att köpa bostad behöver du ha en handpenning motsvarande 10% av bostadens pris. Många väljer dock att ta privatlån till handpenningen istället för att spara.

Tanken är att man ska ha hunnit spara ihop till både kontantinsats och handpenning när det är dags att köpa bostad. Men ibland kan tillfället dyka upp oväntat och då gäller det att vara beredd. Har du inte hunnit spara ihop alla pengar som behövs kan ett privatlån hjälpa dig. För många kan ett extra lån vara skillnaden mellan om affären kan genomföras eller inte.

Vad är ett privatlån? Det är ett blancolån där du lånar pengar utan säkerhet. Till skillnad från bolån använder du alltså inte bostaden som säkerhet för lånet. Ett blancolån kan ligga på mellan 50 000 kronor och 600 000 kronor och du väljer själv hur mycket du vill ansöka om. Återbetalningstiden varierar beroende på hur mycket du lånar och ligger vanligtvis på mellan 5-15 år.

Fel att låna till handpenning?

Att låna till handpenning behöver inte vara dumt. Om du jämför lån och får ett privatlån med bra ränta och villkor och lägger till månadskostnaden till den totala boendekostnaden, kan det vara en helt ok affär. Det blir som att spara ihop fast i efterhand, kan man säga. Det är dock viktigt att räkna ut vad boendekostnaden faktiskt blir – för att se så att du verkligen har råd.

Om du är ny på bostadsmarknaden och har svårt att få godkänt på låneansökan kan det underlätta om du skaffar en medsökande. Det kan exempelvis vara en sambo, förälder eller släkting. Poängen är att ni då blir flera som delar på ansvaret för lånet och detta kan göra det enklare att få godkänt på ansökan. Att ha medsökande är vanligt när man köper bostad och ansöker om bolån exempelvis när man köper lägenhet (bostadsrätt).

Tänk dock på att om du själv inte kan betala tillbaka lånet kan det ställa till problem för den som är medsökande – då övergår betalningsansvaret till denne. Det är alltså extra viktigt att kalkylera vad den totala boendekostnaden blir och hur det extra privatlånet påverkar totalsumman.

Privatlån med låg ränta

För att du ska få så låg boendekostnad som möjligt är det viktigt att jämföra ränta för olika lån. Det kan alltid skilja sig mycket och du kan spara mycket pengar på ett billigt privatlån. När du ansöker om lån görs en kreditkoll (kreditupplysning) och då får låneföretaget en uppfattning om hur din ekonomi ser ut. Ju bättre ekonomi och färre betalningsanmärkningar – desto större chans till lån med riktigt bra villkor.

För att hitta det bästa privatlånet med lägst ränta kan du enkelt jämföra olika lån online. Då kan du välja det lån som verkar bäst och du kan även ansöka direkt online. Ofta får du svar redan samma dag (åtminstone om du ansöker tidigt på dagen) men vanligast är att du får besked dagen efter. När lånet är godkänt betalas pengarna ut till det konto du begärt. För att utbetalning ska ske så snabbt som möjligt bör du välja en långivare som använder samma bank som du själv.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *