Låna pengar med liten inkomst

lån med liten inkomst

Är det möjligt att låna pengar om man saknar inkomst? Ja, det går att få smslån och snabblån utan inkomst. Här tipsar vi om hur du hittar det bästa lånet.

Ibland kan man behöva extra pengar och då kan ett lån vara till stor hjälp. Man styr inte alltid över när saker händer och kanske har bilen gått sönder eller tvättmaskinen slutat fungera. Har du inget sparkapital kan ett lån vara enda lösningen för att klara ut situationen. Snabblån och smslån är relativt dyra men det finns bättre och sämre alternativ – så det gäller att välja rätt.

Lån utan inkomst

Vilka långivare erbjuder lån utan inkomst och finns det några nackdelar med att ansöka om lån utan fast inkomst? Flera låneföretag och kreditgivare kan erbjuda lån utan inkomst och det viktigaste är att du bedöms ha tillräcklig betalförmåga för att kunna betala tillbaka skulden. När du ansöker om lån görs en kreditprövning (även kallad kreditkoll och kreditupplysning) och då får långivaren en bra bild över din ekonomi.

Vad menas med inkomstkrav? Banker brukar kräva att du har en viss inkomst för att du ska få lov att låna pengar. Syftet är att minska hushållens skuldsättning men även att garantera att de får tillbaka sina pengar. En nackdel kan vara att vissa typer av inkomst inte räknas som inkomst och om du är arbetslös, egenföretagare, har visstidsanställning eller timanställning kan det vara svårt att få låna pengar.

Enkelt att låna utan inkomst

Som tur är finns det kreditbolag och låneföretag som kan erbjuda dig lån till dig med liten inkomst, eller som saknar inkomst helt. Du kan ansöka om snabblån eller smslån vilka båda är en variant av blancolån – eller lån utan säkerhet. Du behöver uppfylla ålderskraven och vara svensk medborgare, men utöver det är det enkelt att låna pengar till det du behöver.

Vilken åldersgräns som gäller varierar mellan olika lånebolag, men en vanlig gräns är 20 år (kan även vara 18 år, 19 år, 21 år eller 22 år). Svensk medborgare innebär att du är folkbokförd här och att du har fast adress i Sverige. För att skynda på ansökningsprocessen underlättar det också om du har E-legitimation (Bank-ID).

Om du vill ansöka om Swish-lån behöver du även ladda ner betalappen och om ha anslutit ditt bankkonto till betaltjänsten. För att kunna koppla kontot måste du logga in i din internetbank och detta görs i regel en gång. Var noga med att kontrollera så att uppgifterna blir korrekta och tänk på att koden till din E-legitimation är lika värdefull som koden till ditt bankkort.

Hitta bra lån med låg ränta

Även om du lever på A-kassa eller är student kan extra pengar komma till nytta. Om du behöver laga bilen eller ta hunden till veterinären kan ett lån göra hela skillnaden. Men försök att inte låna till sådant som du kan klara dig utan och undvik att låna till konsumtionsvaror. Snabblån, smslån och andra smålån och mikrokrediter är så kallade högkostnadskrediter (högkostnadslån) men det finns billigare lån om du tar dig tid att leta.

Ett bra sätt är att använda en jämförelsetjänst där du fyller i hur mycket du vill låna. Sedan får du förslag från stora aktörer på lånemarknaden och kan välja det billigaste alternativet med villkor som passar dig. Det är alltså inget hinder om du skulle sakna inkomst eller ha väldigt liten inkomst. Men det kan vara till stor fördel om du har en fläckfri historik utan betalningsanmärkningar.

Låna eller inte låna – har du ångrat dig?

Visste du att du kan ångra dig om du ansöker om ett lån och sedan inte behöver använda pengarna? Många tror att man ändå måste betala tillbaka enligt den överenskomna planen, men detta stämmer inte. Om du meddelar långivaren inom 14 dagar efter att avtal tecknats har du rätt att ångra lånet utan att det tillkommer några kostnader. Du betalar då tillbaka hela summan på en gång och sedan är skulden kvittad.

Om du väljer att låna kan du betala tillbaka lite varje månad enligt amorteringsplanen – eller så kan du välja att lösa hela skulden på en gång med en klumpsumma. Detta är bra att veta om du måste skarva med ett lån innan lön eller utbetalning av a-kassa eller pengar från Försäkringskassan och sedan vill betala tillbaka skulden så fort som möjligt. Tänk på att ju kortare återbetalningstid – desto mindre betalar du i ränta.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *