Ta lån efter betalningsanmärkning

lån efter betalningsanmärkning

Betalningsanmärkningar är alltid förargliga men de behöver inte hindra dig från att låna pengar. Här tipsar vi om hur du kan få lån trots betalningsanmärkning.

Det finns olika anledningar till varför man kan ha fått en betalningsanmärkning och om det beror på att påminnelser har försvunnit i posten är det förstås extra retligt. Många tror att det är kört och att betalningsanmärkningar sätter käppar i hjulet om man vill låna pengar – men det behöver inte vara så. Eftersom moderna låneföretag och kreditgivare främst värderar din betalförmåga kan du få låna pengar trots betalningsanmärkning.

När du lånar pengar görs en kreditkoll eller kreditupplysning och det är då långivaren kan se om du har anmärkningar eller obetalda skulder sedan tidigare. Om du bara har någon enstaka anmärkning spelar det inte så stor roll om din ekonomi är i balans i övrigt. Har du däremot stora skulder och ett skuldsaldo hos Kronofogden kan det bli svårare att få godkänt på låneansökan.

Låna trots betalningsanmärkning

Det finns fortfarande ett antal kreditföretag som kan låna ut pengar, men du får räkna med att få betala högre ränta eftersom du anses utgöra en större risk. Eftersom snabblån, smslån och andra smålån är så kallade högkostnadskrediter lönar det sig att jämföra ränta och villkor innan du väljer långivare. Enklast är att använda en jämförelsetjänst online – då får du snabb överblick.

När du jämför lån bör du räkna både med den nominella räntan och eventuella avgifter som avi-avgifter och uppläggningsavgift. Detta brukar kallas ”effektiv ränta” och den ger dig en bild över den totala kostnaden för att få låna pengar. När du ansöker om snabblån i mobil eller på dator får du ofta svar direkt. Du kan även få direkt utbetalning av vissa lån – dessa kallas ofta för direktlån.

Lån med snabb utbetalning

När du lånar pengar kan det vara bra att få dem så snabbt som möjligt. Snabblån och smslån är kända för att ha snabb utbetalning, men allra snabbast är kanske de nya Swishlånen. Då ansöker du direkt i mobilen och får pengarna utbetalda via Swish. Återbetalning via Swish har funnits ett tag och många kunder uppskattar denna möjlighet. Nu har alltså den populära betalappen fått ytterligare en funktion.

När du ansöker om lån och har betalningsanmärkning är det viktigt att visa långivaren att du har försökt räta ut situationen. Då förstår de att du vill göra rätt för dig och om du dessutom kan visa att din ekonomi har förbättrats rejält sedan du fick din sista betalningsanmärkning har du förbättrat dina förutsättningar för att teckna ett nytt lån. En god betalförmåga är värdefull när långivaren bedömer din ansökan.

Öka din kreditvärdighet

Två snabba och effektiva sätt att öka kreditvärdigheten kan vara att du har fått högre inkomst eller att du sänkt dina kostnader för lån och krediter. Om du har tänkt ansöka om ett större lån kan det vara bra att städa din ekonomi. Se till att betala av gamla skulder och krediter och försök att få ekonomin att se prydlig ut. Betala alltid räkningar i tid och undvik nya betalningsanmärkningar.

Om du gör detta kommer du automatiskt att få högre kreditvärdighet. Det kan ta lite tid men lönar sig på sikt.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *